آب مقطر

دستگاه تولید آب مقطر

دستگاه تولید آب مقطر در صنایع باتری‌ سازی، داروسازی و سرم سازی به کار می‌رود و هدف از آن تولید آب مقطر با هدایت الکتریکی بسیار پایین است. دستگاه اسمز معکوس دو مرحله‌ای رایج‌ترین روش صنعتی به منظور تامین این آب است؛ اما روش‌هایی همچون تعویض یونی و یا الکترودیونایز از دیگر فرایندهای آب مقطرگیری است.
خرید دستگاه صنعتی بر اساس دو اصل کیفیت هدایت الکتریکی و میزان pH یا همان اسیدیته آب صورت می‌گیرد و هرچه کیفیت آب تولیدی از نظر هدایت الکتریکی بالاتر باشد، قیمت دستگاه نیز افزایش می‌یابد.

دستگاه تولید آب مقطر

کاربرد آب مقطر

آب مقطر صنعتی در کارخانجات تولید باطری، شرکت‌های داروسازی و سرم سازی و واحدهای آزمایشگاهی به کار می‌رود. ویژگی اصلی آن پایین بودن هدایت الکتریکی یا همان EC آن است و معمولاً هدایت الکتریکی این نوع آب، زیر ۱ میکروزیمنس بر سانتی متر و pH آن نیز خنثی است.

آب مقطر مورد استفاده در صنایع داروسازی و سرم سازی از لحاظ میکروبی دارای هیچ گونه آلودگی و یا لاشه میکروبی نمی‌باشد و بر این اساس، انواع این دستگاه در شرکت طرح و کار طراحی و ساخته می‌شود.

آب مقطر در صنایع باتری به منظور تولید اسید به کار می‌رود. در این صنعت، آب تولیدی نباید هیچ گونه فلزات سنگین از قبیل آهن، منگنز و یا آلومینیوم داشته و همچنین pH آن بایستی خنثی باشد.
در صنایع دارویی و سرم سازی دستگاه تولیدی بایستی علاوه بر ویژگی‌های مذکور؛ از نظر آلودگی‌های میکروبی کاملا بی‌خطر باشد؛ لذا استفاده از روش‌های گندزدایی مانند تابش ماورابنفش UV و یا اکسیداسیون با ازن به عنوان بخش تکمیلی به کار می‌رود.

 

فرایند تولید

با توجه به کاربرد آب مقطر، نوع فرایند تولید آن نیز متفاوت است. رایج‌ترین روش در تولید؛ استفاده از دستگاه اسمز معکوس دو مرحله‌ای یا همان Double RO است.

در این روش؛ آب تصفیه شده اسمز معکوس مجدداً وارد مرحله دوم اسمز می‌شود و بدین روش، جریان هدایت الکتریکی در این دستگاه کاهش می‌یابد. از روش‌های دیگر در تولید می‌توان به سیستم تعویض یونی یا همان Ion Exchanger اشاره نمود.

در سیستم رزین، یون‌های آب باتوجه به بار مثبت و منفی به رزین کاتیونی و یا آنیونی جذب می‌شوند و در نتیجه آب خالص تولید می‌گردد. دستگاه تمورد نظر؛ بر اساس روش تبخیر و سپس میعان، از قدیمی‌ترین روش‌های آزمایشگاهی و صنعتی در تولید است که به دلیل قیمت بالا امروزه چندان کارایی ندارد.

به علاوه جدیدترین دستگاه تولیدی، استفاده از روش الکترودیونایز است که با استفاده از جریان برق مستقیم، یون‌های باردار آب را جدا می‌نماید. به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی و راهبری آسان و راندمان بالا؛ روش الکترودیونانیز EDI به سرعت در حال گسترش است.

 

خرید دستگاه آب مقطر گیری صنعتی

مهمترین اصل در خرید دستگاه آب مقطر گیری صنعتی، در نظر گرفتن خواص فیزیکی و شیمیایی آن با خواص مورد نیاز مصرف کننده می باشد. هدایت الکتریکی این نوع آب بسته به استفاده آن در صنایع مختلف متفاوت می باشد. به عنوان نمونه در صنایع باتری، آب رادیاتور و شیشه شوی، هدایت الکتریکی کمتر از ۱۰ واحد (میکروزیمنس بر سانتی متر) مورد تایید می باشد. اما جهت خرید دستگاه در یک نیروگاه حرارتی، هدایت الکتریکی باید کمتر از یک دهم واحد باشد. بنابراین اصل اساسی در هنگام خرید دستگاه، کیفیت خروجی آب می باشد.
بدیهی است که هرچه کیفیت آب تولیدی بهتر باشد، قیمت دستگاه نیز افزایش می یابد. بنابراین با در نظر گرفتن استاندارد های مورد نیاز صنعتی می توان بهترین گزینه را از لحاظ اقتصادی و فنی انتخاب نمود.

 

روش تنظیم pH

علاوه بر پارامتر هدایت الکتریکی آب، میزان اسیدیته یا همان pH محصول نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است.

به طور کلی pH آب مقطر از نظر تئوریک، خنثی و برابر با عدد ۷ استد. در مصارف صنعتی و پزشکی میزان اسیدیته (pH) باید خنثی باشد؛ بنابراین باید در فرایند ساخت دستگاه تولید آب مقطر در نظر گرفته شود.

در این دستگاه به روش اسمز معکوس دو مرحله ای؛ استفاده از تزریق مواد قلیایی جهت تنظیم pH ضروری است؛ چرا که دستگاه اسمز معکوس، معمولا آب با خاصیت اسیدی تولید می‌نماید.
در دستگاه تولید آب مقطر به روش تبادل یونی هم باید میزان رزین کاتیونی و آنیونی به مقداری تنظیم گردد که در نهایت آب مقطر تولیدی خنثی باشد.

برای اطلاعات بیشتر با مشاورین شرکت مهندسی طرح و کار تماس بگیرید.